Kopásálló ipari bevonatok 

Szórt poliurea bevonatok

A szórt poliurea bevonatot a hadiipar részére fejlesztették ki, főként robbanásbiztos objektumokhoz használták fel. Azóta az iparban elterjedt, mivel nagy mechanikai kopásállósága és rugalmassága miatt ideális bevonat. Az építőiparban is egyre nagyobb teret hódít, mivel nagyon gyorsan (10-15 mp) megszilárdul, és az eredmény egy tökéletesen egybefüggő, illesztésektől és egyéb kivitelezési anomáliáktól mentes kemény, de mégis rugalmas bevonatot alkot, szinte minden felületen (megfelelő alapozást követően) megtapad és felvesz minden geometriát. Ennek köszönhetően alkalmas medencék, víztározók bevonataként, lapostetők és beton létesítmények vízszigetelésére, de használják platóbevonatként és ipari padlóbevonatként is, valamint a filmiparban is elterjedt. Hidak, aluljárók, zöldtetők, mesterséges tavak, aquaparkok, szinte mindenhol és minden felületen alkalmazható. Ideális élelmiszeripari bevonatként is, olajálló, fokozottan vegyszerálló, UV-álló (elszíneződik).

Gyakori alkalmazási területei között van a különböző csúszdaparkok és élményparkok medencéinek és vízkezelő helyiségeinek bevonatainak kivitelezése, valamint az állatkerti és állattartó telepek padlózatának bevonatainál is ideális választás (szarvasmarha telepek kifutói, lovardák és sertéstelepek esetében is, ahol erős a mechanikai és vegyi igénybevétel). Ezenkívül a vegyi üzemekben is ideális üzemanyag tároló, olaj és egyéb a környezetre káros anyagok tárolásánál használt mentesítő beton építményeknél, valamint tartályok külső és belső bevonataként is alkalmazható. Létezik belőle tiszta 100% és hybrid poliurea, ezeket a megfelelő alkalmazási területeknek megfelelően kell megválasztani a kivitelezés során, mivel minőségben nagyok a külömbségek egyes típusok között. 

Medencék felújítása Poliurea bevonattal


Meglévő beton és műanyag medencék egyik leg hatékonyabb felújítási technológiája a szórt poliurea bevonat. Ez egy időtálló rendszer, mely alkalmazható szinte minden esetben legyen szó akár régi beton, vagy polipropilén, vagy poliészter medencéről. A végeredmény egy tökéletesen záró és a régi hordozófelület teljes egészén tökéletesen és illesztésmentesen fedő, a felülethez 100%-ban tapadó kemény, egyben akár 600% rugalmasságú bevonat, mely tökéletesen UV álló és szinte végleges bevonatként is tekinthető. Természetesen ezeknél a bevonatoknál is nagy hangsúlyt kell szentelni a karbantartásnak, mely a teljes felület esetén 5 évente igényel kisebb beavatkozást (az UV védelem felülvizsgálatával). Amennyiben a fedőbevonat nem károsodik, abban az esetben a bevonat további 5 éven keresztül tökéletesen ellátja feladatát. 

A kivitelezés ebben az esetben 4 lépésből áll:

1. Felület előkészítés

2. Alapozás

3. Poliurea bevonat kivitelezése

4. UV védő bevonat kivitelezése

A felület előkészítése az első, de egyben a legfontosabb munkafázis. Itt dől el, hogy a bevonat milyen minőségben kerül majd kivitelezésre. Ezt a munkafolyamatot minden esetben nagyon precízen és 100% hibamentesen kell kivitelezni ahhoz, hogy a bevonat megfelelően működjön és időtálló legyen. Fontos hogy a teljes felületen egy homogén, egységes fogadófelületet alakítsunk ki, mely speciális felületelőkészítő habarcs és poliuretán massza, valamint egy erre a célra kifejlesztett speciális hajlaterősítő szalaggal történik. Így a teljes felület alkalmas a végleges bevonat fogadására. 

Az alapozás szintén egy fontos mozzanat a bevonat kivitelezésének előkészítésében. Ebben az esetben sok féle alapozó közül kell kiválasztani az aktuális felülethez megfelelő alapanyagot, mely lehet 1 vagy 2  K poliuretán, vagy epoxy alapozó a felület jellegének megfelelően. Az alapozás 1 vagy 2 sorral (általában 2 sor) kerül kivitelezésre.

A medence poliurea bevonatát egy speciális szóróberendezéssel a helyszínen 2 konponensből szórjuk (amine és isocyanate) közvetlenül a felületre a kellő vastagságban. A szórás 70-80 Celsius fokon és 140 bar nyomással történik. A szórást megelőzi a maszkolás, mely szintén fontos a végleges bevonat szempontjából, így a beépített világítótestek, leeresztők, stb... precíz takarását kell megoldani a bevonat szórása előtt. Ez nem hasonlítható össze a festés előtti maszkolással, ugyanis a poliurea bevonat a szórás befejezésére teljesen kikeményedik és a maszkolás ezt követően már nem olyan egyszerűen távolítható el bizonyos felületekről, így ezt a műveletet is csak nagy odafigyeléssel lehet kivitelezni. Ha a medence poliurea bevonat is elkészült 24 óra elteltével jöhet az utolsó réteg, a tetszőleges színű (RAL) UV védelem.

Az UV védelem egy kétkonponensű alifás poliuretán bevonat, mely tökéletesen ellenáll az UV, tisztítószerek és vegyszerek, valamint egyéb környezeti hatásokkal szemben. Ez a réteg biztosítja a poliurea bevonat időtállóságát. (ez főleg az elszíneződések ellen védi, mert a poliurea bevonat egyébként is jól ellenáll az UV és vegyszerek ellen, de a színezésére használt pigmentek nem).

Új medencék Poliurea bevonattal


Új beton felületek, vagy a manapság használt paneles és polisztirol blokkos megoldások esetében is a folyamat megegyezik a felújítás esetében leírtakkal. Itt is fontos a felület előkészítés, mivel egy újonnan épülő medence esetében is ez fogja eldönteni a bevonat időtállóságát. Ilyenkor azzal az előnnyel indulunk, hogy nem kell bontani és ismét simítani a felületet hogy alkalmas legyen a poliurea bevonat fogadására, hanem ezt a kivitelezés során természetesen kellő precizitással eleve így lehet kivitelezni. Ilyenkor ha egy medenceépítő céggel szerződik a megrendelő és szeretné, ha a végleges bevonat poliurea legyen a szerződésben pontosan le szoktuk írni a felülettel kapcsolatos elvárásainkat, mely megvalósítása általában nem okoz problémát a medence építő cégeknek. A felület előkészítés ebben az esetben is szükséges, csak nem vesz igénybe annyi időt és kevesebb anyag ráfordítást igényel.


A kivitelezés ebben az esetben is 4 lépésből áll:

1. Felület előkészítés (hajlaterősítés)

2. Alapozás

3. Poliurea bevonat szórás

4. UV védő bevonat kivitelezése

A felület ilyenkor általában homogén, de szükséges a pozitív és negatív sarkok megerősítése hajlaterősítő és poliuretán massza használatával. A felületi egyenletlenségek, kis kiálló kavicsok, szemcsék eltávolítása, egy egyszerű felületi csiszolással általában sikerül megoldani ezt a problémát. Az új medencék esetében a poliurea bevonat nagy előnye a PVC és burkolt felületekkel szemben, hogy nincs olyan forma amit ne lehetne tökéletesen kivitelezni poliureával. A hegesztés és a burkolás is nehezebben kivitelezhető (nem lehetetlen, csak a végeredmény nagyban múlik a kivitelező személy kézügyességén és szakmai gyakorlatán) íves, domború vagy bonyolult sarkok, formák esetében (pl köríves lépcső találkozása az oldalfallal). Ilyen esetekben ezeken a pontokon nagyobb a későbbi meghibásodás lehetősége, ezzel szemben a poliureával ezek a felületek is tökéletesen szigetelve lesznek és egybefüggő réteget képeznek. 

Az alapozás ebben az esetben szintén ugyanúgy fontos mint minden más esetben, a folyamat megegyezik a felújításban leírtakkal. Itt az a fontos, hogy az alapozás előtt megfelelően kiszáradjon a beton (28 nap).

A poliurea bevonat kivitelezése és a végén az UV védelem ilyenkor már a felújításban leírtakkal megegyezik, de természetesen minden egyes felület egyedi és nincs két egyforma medence, helyszín, stb... A szórás során nagyon oda kell figyelni a környezetre, a poliurea bevonat alapozó nélkül is viszonylag jól tapad minden felületre és ha nem kellő elővigyázatossággal van előkészítve a terület könnyen megeshet, hogy az építtető által nem ezzel a technológiával bevonní kívánt felületek is kapnak egy vékony réteget (pl. a közelben parkoló Porsche, vagy a több millió forintos dupla úszó toló aljtó alumínium kerettel, és még sorolhatnám :-) Itt tényleg minden részletre oda kell figyelni hogy a végeredmény egy időtálló és esztétikus bevonat legyen, így minden esetben célszerű referenciával rendelkező kivitelezők közül választani, aki már csinált ilyet. Így ha már úgyis ezen sorokat olvasod akár kérhetsz is egy ajánlatot a következő linkre kattintva: 

Szeretnék egy árajánlatot kérni poliurea medence bevonat kivitelezésére 
Medence poliurea bevonat (felújítás)

Előkészítés, alapozás
Poliurea bevonat
UV védelem

Felület előkészítés, hajlaterősítés (új építés)

Sarkok és hajlatok
Sarkalatos pontok
Hajlaterősítése
Kent poliuretán 

Poliurea bevonat kivitelezés képekben

Az eddigi munkáinkból

Szolgáltatás megrendelése

Kérjük, add meg adataid és a lehető leghamarabb felvesszük veled a kapcsolatot.